Drie mannen staan op een surfplank in een immense industriële hal. De knieën gebogen, de armen horizontaal. Alsof ze balanceren op een grote, snelle golf. Zover is het nog niet – dat water moet nog komen -, maar het duurt niet lang meer. Begin januari hoeft het drietal niet meer te doen alsof voor de foto. Dan ligt er in deze voormalige papierloods een gigantische waterbak met een machine die er non stop golven doorheen jaagt, 149 keer per uur.

Het begon allemaal met de nu 15-jarige Seb, de zoon van mede-initiatiefnemer Jeroen den Otter (44). Die surft al van kleins af aan en wilde de internationale competitie in. Den Otter schampert: ,,Dan zit je hier toch niet helemaal op de goeie plek. De golven in Nederland zijn bepaald niet de beste ter wereld.” Wat moet je dan als je zoon surfambities heeft, emigreren? Er is nog een andere optie, bedacht hij samen met Sebs surfleraar Joeri Fredriks (29): een kunstmatig surfbad. De kiem van het huidige bedrijf 24/7waves was gelegd.

Leefstijl

Compagnon Fredriks vult aan: ,,In Nederland zijn wel golven, maar het is niet zo constant. En als surfer wil je zo veel mogelijk surfen. Je wilt oefenen, beter worden. Dus ga je reizen, naar Frankrijk, Portugal en Spanje. Het is een leefstijl.” Den Otter: ,,Andere dingen in je leven, ook je relatie, moeten een beetje inkrimpen.” Andy Woodcock (55), die als architect sinds kort ook bij het 24/7waves-team hoort: ,,Surfen is een obsessie.‘’

Om een lang verhaal kort te maken: zo’n kunstmatig surfbad is dus een uitkomst. Het betekent dat je áltijd kunt surfen. Ook als de Noordzee zo plat is als een pannenkoek, als je alleen buiten kantoortijden kunt en als het om vijf uur ‘s middags al pikdonker is. Let wel: Het is niet de vervanging van de zee, want échte golven berijden blijft – hoe grillig die ook zijn – het ultieme. Surfen in de wavepool of ‘surfpoel’ zoals de ondernemers het vertalen, zegt Woodcock, is echt iets anders. ,,Surfers hebben eerst het skateboarden bedacht. Als er geen golven waren, namen ze een plank met wieltjes. Dat skateboard is nu vervangen door deze hal. Surfen op zee en surfen in een wavepool zijn twee verschillende sporten. Net zoals je in het skaten de varianten street en park hebt. Het eerste is buiten op straat, het tweede gebeurt in een skatepark.”

Lees verder onder de foto.

Zo komt de wavepool er uit te zien.

Zo komt de wavepool er uit te zien. © Woodcock

‘You should have been here yesterday’

Joeri Fredriks: ,,Een bekende uitspraak onder surfers is: you should have been here yesterday, je had er gister bij moeten zijn. Dan hoor je dat het mooi is, kom je aan op het strand en is het alweer voorbij. Er is altijd die fear of missing out.‘’

Golven komen niet op bestelling. Ook als ze er zijn, weet je nooit exact wanneer ze binnenrollen. Het is doorzetten, geduld hebben en hard werken, zeggen de drie Haagse ondernemers, die zelf surfers zijn. Fredriks: ,,Dat stereotiepe beeld, van surfers die een beetje zitten te blowen op het strand, dat klopt echt niet.” Woodcock: ,,Surfen is pijn lijden met een glimlach.” Den Otter: ,,Bij het golfsurfen ben je tachtig procent van de tijd naar de juiste plek aan het peddelen, achttien procent van de tijd aan het wachten en twee procent van de tijd sta je op een golf.” En in de wavepool dan? Freriks roept uit: ,,Dan zit je op honderd procent. Honderd procent golven pakken.”

Crowdfunding

De Haagse surfscene staat te trappelen. Surfers zijn zo enthousiast, dat ze de hal voor een deel zelf financieren. Een crowdfundingsactie leverde meer dan een ton op. Den Otter: ,,We hadden dat geld nodig, maar we hebben die actie ook op touw gezet om aandacht te genereren. Hiermee kunnen we laten zien hoe groot de interesse is. Nog voordat de bak er staat hebben duizend mensen al uren ingekocht.” Freriks: ,,Het is heel gaaf om te zien hoe betrokken de surfers zijn.‘’

Aan het begin van 2018 hadden de initiatiefnemers niet kunnen bevroeden dat hun eerste surfhal in Den Haag zou komen. Ze waren bezig met een locatie in Zoetermeer, in het Van Tuyllpark, een groot sport- en evenementenpark. ,,We hadden toen nog de ijdele hoop dat het zou gaan lukken daar”, zegt Den Otter. Maar ze werden tegengewerkt door de gemeente, vervolgt hij zuur. ,,Het ambtelijke apparaat werkte niet echt mee. Het was heel moeilijk om in contact te komen met de gemeente.”

Enthousiast

In Den Haag lukte het wel. Hier is de gemeente enthousiast. Woodcock: ,,Den Haag wil de surfhoofdstad van Noord-Europa zijn.” In juni kwam de voormalige Reparco-hal, waar in het verleden oud papier werd opgeslagen, in beeld. Via beheerder Anna Vastgoed mogen ze dit tijdelijk, voor drie tot vijf jaar, huren. Een mooie locatie voor de eerste ‘testbak’, aldus Den Otter. En een doorbraak in de ontwikkeling van hun bedrijf.

Uiteindelijk willen de Hagenaars wereldwijd overal surfhallen neer gaan zetten. ,,We hebben al aanvragen uit andere landen. Het begint echt te lopen.” Het drietal gelooft erin. ,,Surfen is de snelst groeiende sport die er bestaat.‘’

Den Haag heeft de primeur van de eerste indoor surfhal ter wereld, een concept dat de Hagenaars zelf hebben ontwikkeld. Daartoe hebben ze een team van experts om zich heen verzameld, waaronder de Australische ‘surfprofessor’ Steven Schmied (verbonden aan de TU Delft), die de golfmachine heeft ontworpen. De laatste jaren poppen overal in de wereld wavepools op, maar geen enkele ervan is overdekt. Het voordeel van zo’n dak boven het bad is dat de golven stabieler zijn, weet Jeroen den Otter. ,,Je hebt bijvoorbeeld geen last van de wind, die de golven kan vervormen.”

Perfecte golf

De wereldberoemde surfer Kelly Slater was de eerste die een wavepool voor surfers bouwde, die op dit moment de huidige standaard bepaalt. ,,Hij creëerde de perfecte golf, die iedereen zou willen surfen.” Slater’s wavepool in Californië is zevenhonderd meter lang. Enorm.

De Haagse Surfpoel haalt dat met zijn zeventig meter bij lange na niet, maar lang is het wel. Ter vergelijk: de gemiddelde golf in Scheveningen duurt vier seconden. In 24/7waves duurt die tien seconden. ,,Dat is twee tot drie keer zo lang.”

Top van de jeugd

Den Otter en Fredriks leerden elkaar tien jaar geleden kennen. Den Otters zoon, die nu in de Nederlandse top van de jeugd surft, had surfles bij Fredriks. Op een dag kwamen ze elkaar tegen op vakantie, bij het bekende surfstrand Moliets in Frankrijk. Daar raakten ze aan de praat. En smeedden ze hun plan. De financieel directeur, Den Otter, en de sportmanager, Fredriks. Acht jaar later komt de droom eindelijk uit. De aanhouder wint. Fredriks: ,,Surfers zijn doorzetters. Het kan tegenzitten, maar je weet dat er altijd weer een volgende set golven aankomt.‘’

De wavepool is geschikt voor elke surfer, van beginnend tot ervaren. ,,We kunnen de vorm van de golf veranderen, van hol voor ervaren surfers tot kruimelig voor minder ervaren surfers.” Daarbij worden zowel links- als rechtshandigen bediend, de golven gaan twee kanten op. Behalve surfen kun je bij 24/7waves straks ook suppen op het kanaal achter de surfhal; staand ‘varen’ op een grote, stabiele surfplank, waarbij je je voortbeweegt met een peddel. Daarnaast komen er een fitnessruimte en een skatepark. ,,Met speciale Smooth Star skateboards waarmee je droog de surfbeweging kunt oefenen (bochtjes draaien op de golf, red.).”

Aannemers

Aanvankelijk zou de wavepool eind dit jaar open gaan, maar dat is net niet gelukt. ,,Onder meer, omdat aannemers heel erg druk zijn en de prijzen hebben opgeschroefd. Daarom was er extra geld nodig.” De opening gaat nu plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2019. ,,Eind februari, begin maart, iets in die richting.‘’

Den Otter, die nu nog een deel van de week interim financieel directeur is, hoopt zich dan ook fulltime met het eigen bedrijf bezig te houden. ,,Nu werk ik drie tot vijf dagen per week hier en drie dagen elders.‘’

Tegen die tijd moet je niet gek opkijken als je in de Binckhorst een man of vrouw in een wetsuit rond ziet fietsen. Plank onder de arm. Op weg naar het nieuwe surfwalhalla.