Renske komt net terug uit Canada en Spanje waar ze twee medailles wist te bemachtigen in de Snowboard cross divisie. Haar droom is om op de Paralympische Spelen van 2022 een gouden medaille te behalen. Deze droom gaat zij realiseren door keihard te trainen en buiten haar comfort zone te stappen. Op dit moment is zij bij het parasnowboard WK in Finland.

Op 10 jarige leeftijd raakte Renkse door een herseninfarct aan één kant van haar lichaam verlamd. Voor dat zij verlamd raakte was zij verwend skister. Door jaren van pure doorzettingsvermogen is het haar gelukt om als snowboardster weer over de pistes te kunnen boarden en zelfs wedstrijden te doen als topsportster. Dit doet zij vooral in de winter. In de zomer heeft zij een uitgebreid trainingsprogramma van diverse sporten, zoals surfen, klimmen, boulderen, mountainbiken en skateboarden. Renske legt uit dat deze verschillende sporten disciplines hebben die overeenkomen met snowboarden. Het zorgt ervoor dat zij buiten haar comfort zone treedt en hierdoor progressie maakt. Renske vertelt: “Ik ga bijvoorbeeld Judo doen, omdat ik het contact met tegenstanders tijdens mijn wedstrijden altijd eng vind. Maar juist door dan een contactsoort te gaan doen overwin ik mijn angsten.”

“Goud op de paralympische spelen en leren surfen is mijn doel!”

Naast dat Renske judoot doet zij ook aan skateboarden. “Het is ontzettend spannend en uitdagend, maar ik ben er helemaal aan verslaafd.” Uit haar comfort zone gaan vindt ze essentieel om zicht te verbeteren in haar sport. Daarnaast zorgt het ook voor meer zelfverzekerdheid.

Een uniek verhaal van iemand die hard wil gaan trainen in de Surfpoel. Volgens Renske wordt de Surfpoel een plek waar ze gefocust en een stuk makkelijker haar pop-up kan oefenen en gaat testen met een eventuele set-up op haar board zoals Bethany Hamilton. Haar doel is om in de Surfpoel goeie turns te leren maken en daarna op de golven in de zee.

Bovenstaand artikel is voornamelijk geschreven uit de podcast die we met Renske hebben opgenomen. Wil je die als eerste luisteren?