Foto: Damian Davila

De passie van Roy van Eijk is het surfen van barrel over de hele wereld. Hij reist van de Atlantische kust in Frankrijk tot in de woestijn van Namibie om te surfen op golven van diverse soorten en maten. Zelfs in Nederland vindt hij vaak de juiste spot om gebarreld te worden. Volgens Roy is het ultieme surfgevoel om zo dicht mogelijk bij het krachtigste gedeelte van de golf te komen. Dit brengt risico’s met zich mee maar ook een stoot adrenaline. 

Voor de grote barrels in het buitenland surft Roy op wat langere surfboards dan zichzelf, maar in Nederland surft hij juist een stuk kleinere surfboards. Hij surft nu veel op zijn 5’7, kort en breed, voor de snelheid en peddel power die je in Nederland goed kan gebruiken. “Datzelfde board zal ik zeker weten ook als eerste in de Surfpoel surfen”, zegt Roy. Met iets meer volume en veel snelheid denkt hij dat dat een hele goeie keuze is voor in de Surfpoel.

Boardkeuze is sowieso iets waar Roy veel mee bezig is geweest de afgelopen jaren. Hij hoorde veel verhalen van goeie surfers om zich heen dat iedereen een stuk grotere surfboard surft dan dat zij dat vroeger deed. Door het testen van tientallen boards heeft Roy ontdekt welke boards wel en niet voor hem werkten. Hij heeft nu de perfecte quiver waarmee hij met alle omstandigheden uit te voeten kan.

Welke tip zou je mede surfers kunnen geven voor het pakken van de ultieme barrel?

“Blijven kijken. De meeste mensen doen nog steeds hun ogen dicht.”

Over de Surfpoel is Roy heel enthousiast en ontzettend benieuwd wat voor golf het wordt en hoe surfers zich ontwikkelen die veel in de Surfpoel gaan trainen. Elke dag de keuze hebben om een goeie golf te surfen is iets waar surfers van dromen. Roy denkt dat hij vooral gebruik gaat maken van de Surfpoel wanneer de voorspellingen voor de Noordzee niet zo goed zijn. Hierdoor kan hij trainen en is hij fit voor zijn zoektocht naar de perfecte barrel.