Den Haag – Voor het eind van dit jaar verrijst een Surfpoel van 80 bij 25 meter op de Binckhorst in Den Haag. Via crowdfunding is de benodigde 80.000 euro ingezameld voor 24/7Waves en de teller blijft lopen. “Het wordt sowieso de eerste duurzame indoor surfpoel van Europa maar ook ter wereld”, zegt architect Andy Woodcock.

De Mijlpaal is de afgelopen vrijdag gevierd met de ondersteuners van de crowdfundingsactie. De eerste werkzaamheden, het stofvrij maken van de voormalige Reparco-hal, zijn losgebarsten. “Inmiddels hebben we al ruim 85.000 euro binnen”, zegt marketingmanager en professioneel surfer Pepijn Tigges. Het team kijkt uit naar de opening “Op ieder moment van de dag kunnen surfen. Dat is toch geweldig.”

Met behulp van oude scheepscontainer wordt het ‘bad’ gecreëerd. “Doormiddel van een soort ploeg op rails worden de golven gemaakt”, vertelt Woodcock. “Per uur worden er zo’n 150 golven van mixmaal een meter geproduceerd”, aldus managing director Joeri Fredriks. “Je hoeft niet meer te peddelen, alleen maar te surfen.”

De komende drie jaar fungeert 24/7Waves niet alleen als surfwalhalla voor professionals en andere surfliefhebbers, maar ook als testlocatie waar de techniek van golven maken wordt geperfectioneerd. Mede-eigenaar Jeroen den Otter: “Hoe krijg je nu een golf die én betaaldbaar is én de juiste vorm heeft. Dat is iets waarover de surfindustrie zich al jaren buigt. Het maken vangrote golven kost enorm veel energie, daarom kiezen wij voor een meter. Dat is het meest zuinig en is voldoende voor de meeste mensen.”

Wereldwijde zijn er slechts een stuk of vier op zichzelf staande ‘wave pools.’ “Daarnaast zie je in pretparken veel met andere (wave pool-) technieken omdat het anders niet rendabel is”, vertelt Fredriks. De komende jaren is de hal verhuurd aan 24/7Waves. “Maar ik hoef hier niet weg hoor”, zegt Den Otter. “De plek is top. De Binckhorst is de nieuwe hotspot van Den Haag.”

Als de techniek is geperfectioneerd, wil 24/7 ook helpen met het opzetten van ‘wave pools’ in de rest van de wereld. “Er is al interesse. Maar eerst deze openen en dan pas verder.” Plannen zijn er wel. “Het uiteindelijke doel is een golf maken van twee meter op een duurzame manier. Hiervoor hebben we een ‘wavepool’ nodig van 260 bij 110 meter.” 24/7Waves is nog niet een open en er zij  al zevenhonderd klanten. Alleen mensen die deelnemen aan de crowdfundingsactie kunnen komen surfen. “Op deze manier kun je surfuren kopen. De komende tijd blijft de actie nog even doorlopen”, zegt Fredriks.