Het broer en zus duo is bekend in de Nederlandse surfscene. Vanaf kinds af aan zijn ze bij elke rimpel in het water te vinden. Altijd een glimlach op het gezicht en gefocust bezig met het beter worden in hun passie, golf surfen.

Mee doen aan de Nederlandse Kampioenschappen doen ze al jaren en zo waren ze er dit jaar in Scheveningen en Texel ook bij. Bij de Eurosurf 2019 in Portugal hebben ze beide Nederland vertegenwoordigd. Met een ex-professional schaatser als vader, kan het bijna niet anders dan dat de uitdaging voor het competitieve van de sport er al vroeg in is geslopen. Maar waarom vinden ze wedstrijd surfen nou precies zo leuk? Tijd om eens in gesprek te gaan.

Mirna Boelsma: “Ik vind het eigenlijk heel leuk om te kijken waar mijn niveau ligt en het is echt een doel om naar toe te trainen. Ik surf met enorm veel plezier maar ik vind het ontzettend leuk om een doel te hebben.”

Tom Boelsma vult aan: “Ja zeker! Op de internationale wedstrijden ontmoet je ook allemaal nieuwe mensen die heel gezellig zijn en ook goed willen leren surfen. Dat is echt een leuk wereldje!”

Tom en Mirna tijdens de Eurosurf 2019 in Portugal.

Zijn er dan ook minder leuke dingen aan wedstrijdsurfen?

Mirna: “Ja! Verliezen!”

Aan humor en gezelligheid ligt het niet bij de familie Boelsma, altijd stoked om het water in te gaan en goeie golven te scoren. En anders leren van de minderen omstandigheden. Regelmatig vertrekt het hele gezin met de camper naar het buitenland tijdens de flat days in Nederland. Maar ook buiten Europa wordt er gezocht naar goede golven. Zoals vorig jaar, toen ze beide mee deden aan de World Surfing Games (oftewel WK golf surfen) in Japan.

Hoe was het om in Japan te surfen?

Mirna: “Sowieso is het al ontzettend bijzonder om naar Japan te gaan voor een wedstrijd maar al helemaal omdat je nu met een team naar een wedstrijd gaat, om in teamverband voor die titel te strijden.”

Tom: “We zaten twee weken in Japan en je steunt elkaar dan echt met alles. Als je je heat had dan ging iedereen je aanmoedigen.”

In de 24/7Waves podcast hoor je het hele verhaal over Japan en hoe het is om Nederlands kampioen te worden.

Een Nederlands surf team dat vrij goed eindigt bij het WK golf surfen is iets waar we best trots op mogen zijn. Gaan we de komende jaren dankzij meer (professionele) aandacht voor de sport, betere trainingsfaciliteiten en de komst van de Surfpoel grommets zien die zich gaan ontwikkelende tot de nieuwe Kelly Slater?

Tom: “Ik denk dat je heel hard vooruit kunt gaan in je techniek met de komst van de SurfPoel. De golf is elke keer weer hetzelfde als je wilt. Als je dus, bijvoorbeeld, een air-reverse wilt leren dan kan je dat op elke golf gaan oefenen. Je kan zo het water uit, eventjes je golf terugkijken op de camera en ‘hop’ weer terug het water in voor de volgende golf. De feedback is direct en je hoeft niet eindeloos te wachten op goede omstandigheden. Ik denk dat dat wel heel erg helpt.”

Straks krijg je een hele generatie die niet beter weet dan dat ze altijd kunnen surfen doordat er een Surfpoel is. Misschien is dat wel dé manier om als Nederland op zo’n Olympische Spelen te komen. Tom en Mirna zien het positief in en zijn heel erg benieuwd hoeveel ze kunnen leren op de eerste kunstmatige golf in Nederland.

Wil je het volledige verhaal van Tom & Mirna horen trainen, wedstrijden en de Olympische Spelen luister dan hieronder naar de 24/7Waves podcast.